Da Nang en de drakenbrug

1 maart 2026 - Da Nâng, Vietnam

Na wederom een korte nachtrust, en na onze tikkeneitjes bij het ontbijt, is het tijd om HCMC te verlaten. We checken uit en bestellen via Grab een chauffeur dat ons naar de luchthaven brengt. We moeten vandaag de vlucht nemen naar Da Nang, en dus is het vandaag zo een dagje waar niet zo heel veel op de planning gaat staan. Een dagje van wachten, en dus tijd vrij hebben om het vorige verhaal te schrijven. Ja ik schrijf telkens op momenten wanneer het kan, maar meestal nooit in één keer. Da Nang ligt ongeveer 1000 kilometer Noordelijker dan HCMC. We zullen ook maar 1 nacht verblijven in Da Nang, en is eigenlijk gewoon bedoeld als tussenstop naar misschien wel de gezelligste stad van Vietnam, namelijk Hoi An. En in Hoi An is geen luchthaven. Dit wil niet zeggen dat er helemaal niets te zien is in Da Nang maar als we er dan toch zijn,  blijven we maar de rest van de dag daar. Zo is er de drakenbrug. Deze brug verbindt twee oevers en is ontworpen in de vorm van een gouden draak. ‘s Avonds is deze brug verlicht, en verandert de brug ook telkens van kleur, met als klap op de vuurpijl dat de draak ook vuur spuwt in het weekend om 21:00 uur. En ja hoor, het is weekend dus we kunnen het mee maken. Maar goed dat is voor straks dus, eerst nog de vlucht halen. We komen dus aan op de luchthaven in HCMC en verlossen ons van de bagage. We eten nog iets en we wachten op onze vlucht. We hebben 1 uur vertraging. Ja kan gebeuren zeker, gelukkig staat er dus niks op de planning dat tijdgebonden is. De vlucht duurt normaal ook maar anderhalf uurtje. Alleen weer heel dat gedoe om door de douane te komen is altijd het lastige eraan. De vlucht overigens verloopt vlekkeloos en onze bagage hebben we ook zeer snel in Da Nang. Nu moeten we dus nog naar het hotel, en het verstandigste is dus weer maar eens via Grab een chauffeur oproepen. Hupakeej binnen de 5 minuten zitten we al in de auto. Hoe snel gaat dit allemaal zeg. Ons hotel is ook maar een kwartiertje rijden vanaf de luchthaven. En ons hotel ligt ongeveer 2 kilometer van het centrum en de drakenbrug. Dat is dus makkelijk te bewandelen. Eerst even alles naar de kamer brengen, van kledij wisselen en zo snel mogelijk nog uit de dag halen wat er uit te halen valt. We wandelen langs de promenade richting de drakenbrug, en we merken dat deze stad serieus te kampen heeft gehad met overstromingen een paar maanden geleden. In november vorig jaar werd de regio rond Da Nang getroffen door overstromingen en zware regenval, met tientallen doden. De schade is op vele plaatsen nog te zien. Dit gaat tijd nodig hebben om alles terug te herstellen. Ja echt gezellig is het natuurlijk niet, overal liggen nog brokstukken, afval en zijn er straten opgescheurd door aardverschuivingen. Hoi An waar we morgen naartoe reizen heeft ook last gehad van deze overstromingen. Ja dat is typisch voor deze regio, en niet alleen Vietnam natuurlijk. Regenseizoen, aardbevingen, tsunami’s, tyfoon,… Moeder natuur is onverbiddelijk. We wandelen over de drakenbrug naar de andere kant van de stad, waar we gaan eten bij een Argentijns restaurant. Fabuleus lekker gegeten, amai. Botermalse biefstuk, en dan die typische gegrilde smaak eraan gegeven. Als afsluiter van de avond staat er ons nog de vuurspuwende drakenbrug te wachten. We gaan langs de kant zitten op een afstandje, weg van alle drukte en zien hoe de draak een kwartiertje de show verzorgd. Daarna best maar terug naar de kamer, want we moeten nog douchen en we willen het niet super laat maken vandaag. Nog wat tokkelen op de iPad, verhaal schrijven en slapen. 00:26 uur , kan toch weeral tellen.

1. Pedros:
    1 maart 2026
    weer gelezen se
  2. Nicky:
    1 maart 2026
    Haha een tikkeneitje en botermalse biefstuk haha.
    Kunne ze hier mss ook inlassen een grab.
    Lekker snel
    Zal wel prachtig zijn geweest de draak da vuur spuwt.
    Slaapwellekes
  3. Moeke:
    2 maart 2026
    nicky is allemaal zo te lezen he