Historische dag!
17 juni 2025 - Washington D.C., Verenigde Staten
Goooooodmorning,…. Vietnam,… niet echt natuurlijk, maar vandaag staat onze dag bijna volledig in teken van de US Army. We voelen ons uitgeslapen, ondanks dat we toch om 6 uur zijn opgestaan. Het tijdsverschil met Europa zal hierbij wel een rol spelen, de zogenaamde jetlag dus. We vertrekken met een bang hartje omdat ze regen en onweer voorspellen, ondanks dat het wel een warme dag zou worden. Geen truien, jassen of dergelijke mee, gewoon losjes gekleed en een plastieken regenponcho in de rugzak. Vooruit, hup met de spreekwoordelijke geit, het gaat een lange dag worden. We kregen gisteren nog enkele richtlijnen mee van de Amerikaanse beveiligingsorganisatie, zoals dat er geen selfiesticks, geen paraplu’s met ijzeren punt, geen scherpe voorwerpen of metalen voorwerpen toegelaten zullen worden op de promenade. We nemen eerst de metro naar de Chinese wijk, en van daaruit wandelen we naar het witte huis. Oh my god, we gaan echt naar the white house kijken. Het huis van de machtigste man ter wereld, en zo bekend vanuit televisie series, nieuwsuitzendingen en dergelijke. Eerst wandelen we nog langs de Capital one arena, dit is het stadium waar ijshockeyteam The Capitals hun thuiswedstrijden spelen. Onderweg naar het witte huis zien we de grote hekken waar de parade zal komen staan, dit zijn bijna 3 metershoge zwarte hekken die een parcours vormen door de binnenstad. Misschien wel 2 of 3 km lang. Natuurlijk ook alles zwaar bewaakt door de militaire politie. We zien ook sluipschutters op de daken van gebouwen liggen die alles nauwkeurig in de gaten houden. We komen aan in Lafayette Park, van hieruit heb je een goed zicht op the White house. Normaal gezien kan je wel iets dichterbij komen maar in deze periode zal dat helaas niet kunnen. We hebben toch een behoorlijk zicht nog vinden we. Ook merken we op dat alles er netjes uitziet, en dat er bijna geen vuiligheid op de straten is te bespeuren. Een inwoner van DC wist ons eerder al te vertellen dat we ons gelukkig mochten stellen dat we in deze periode hier zijn. De ordediensten zijn namelijk al weken bezig met de stad proper te maken en alles er langs de beste kant te laten uitschijnen voor de wereldpers, vertelt de man. We bezoeken ook nog 2 van de Smithsonian museums, die overigens gratis zijn. Het Smithsonian is het grootste museum, educatie en onderzoekcomplex ter wereld volgens google. Er zijn er 21 in de wereld waarvan er 17 in Washington DC zich bevinden. Wij bezoeken het het National Museum of Natural History en het National Museum of American History. We zien geraamtes van Dinosaurussen, oude stoomtreinen, old timer wagens, opgezette dieren en dergelijke. We hebben niet genoeg tijd om alles grondig te bekijken want er is zoveel te doen nog. We zien ook nog het national Washington monument, waar de ingang van de parade overigens is. Het Washington Monument is een grote obelisk dat ter nagedachtenis staat van George Washington, de eerste president van de USA. We moeten eerst door de detectors en alles wordt gecontroleerd, er staan naar mijn inschatting wel 100 gates of poortjes met detectoren waar iedere bezoeker zijn rugzak leeg wordt gehaald en zorgvuldig wordt gescreend. Indrukwekkend weeral, die organisatie is van een hoog niveau. Eenmaal we binnen zijn kunnen we militaire voertuigen bezichtigen en sommige mogen we zelfs betreden. Het is niet dat je dagelijks in een legertank kan kruipen, dus van deze gelegenheid maken we wel gebruik. We mogen ook zware machine geweren vast houden, bazooka, rocket louncher, mitraillette, noem heel het arsenaal maar op. We zien legervliegtuigen en helikopters die in meerdere oorlogen gebruikt geweest zijn. Voor naar de promenade te gaan moeten we voor de 2 de keer door poortjes waar we weer volledig gecontroleerd worden. Safety first,…. Zeker safety first😜. We zoeken een plaatsje op langs de kant van de straat waar de promenade voorbij komt, we zijn véél te vroeg natuurlijk nog maar als je een goede plaats wilt hebben kan je maar beter op tijd zijn. We zetten ons neer op de grond langs de dranghekken. Wachten maar nu. En waar blijft het voorspelde onweer eigenlijk? Het is belachelijk warm en de zon schijnt op onze tot nu nog bleke huid. Molleke komt ineens met een geweldige ingeving, we moeten straks nog wel eten en als de parade gedaan is, wordt het te laat voor haar omwille van haar bloedsuikerspiegel. Misschien moet jij dan maar voor eten zorgen zegt ze, zodat ik onze plaats vooraan kan vrijhouden, zegt ze. Top idee! “Gij weet de weg terug eh?” Zegt ze. “Want gij hebt geen internet en ge kunt mij niet bereiken, als er iets is”…. Nee, nee komt goed 😉. “ Voor mij Cola zero en kies maar iets dat ik lust” …jaja, komt goed, alleej tot subiet. Het is ongeveer een 5 a 10 minuutjes wandelen naar de eetkraampjes op het plein. Overal staat een gigantische wachtrij, ik kan zelfs niet eerst gaan kijken wat er allemaal juist verkocht wordt. Pffff, aanschuiven dan maar en hopen dat het een beetje vooruit gaat. Ik sluit aan bij de hamburger en sandwich kraam, ongeveer een 100 wachtende voor mij dus ik zal hier toch wel een uurtje staan bedenk ik me. Achja, het is vakantie en we moeten tenslotte eten. Heel snel wordt de rij alsmaar langer achter mij, en heel gestaag wordt de rij vòòr mij korter. De zon begint te branden in mijn nek, op mijn armen, en de achterkant van mijn benen. Ik zucht en blaas, al weet ik goed dat dit niet zal helpen en mijn lot zal moeten ondergaan. Zou ik niet beter gewoon weg gaan en niet meer aanschuiven? Of toch maar wel, want we moeten eten hebben en ik sta ondertussen al een half uur aan te schuiven voor niks anders. De tijd gaat voorbij en mijn huid begint roder en roder te zien. De organisatie van dit alles deelt gratis flesjes water uit. Al een geluk, kan ik me toch een beetje fris houden en ervoor zorgen dat ik niet uitdroog. Mensen voor en achter mij beginnen zich ook te ergeren. Ondertussen sta ik meer dan 1 uur aan te schuiven, en er staat nog zeker 50 man voor mij. Echt belachelijk dit. En joepie, we zijn 2 uurs later en ik ben bijna aan de beurt. Er staan nergens prijzen op de bestellijsten. Da gaat hier een duur grapje worden! Het is nu mijn beurt en mijn eerste vraag is, “ Do you have Coke Zero sir?” ….Niet dus, ai ai molleke vermoord mij, als ik aankom zonder haar favoriete frisdrank. Ja dan bestel ik al zeker geen combodeal met frietjes, hamburger en frisfrank zeg ik tegen de man achter de kraam. Dat zal ook niet gaan zegt hij want “ The are no burgers anymore “ Kak, … euhm broodje met kip dan? “ Only Phillie Cheesesteak sandwiche or ….(nog iets anders waar ik de naam al niet meer van weet) “ zegt hij. “Da begint hier stillekes aan mijn botten uit te hangen”. Ja, dan maar de Phillie Cheesesteak sandwiche maar zonder groenten voor molleke. Dat gaat niet want ….“It’s already cooked with onion” Pffff, nu ben ik dood als ik zo aan kom bedenk ik me. Ja, dan bestel ik maar gewoon zoals het is, en moet ze maar alles eruit vissen, en gelukkig wordt het geserveerd met frietjes dus heeft ze al zeker toch iets. Dat is dan 22 dollar zegt hij. Serieus? 1 broodje met wat frietjes? Gekker moet het niet worden dacht ik. Even mijn gsm is checken, ja lap molleke heeft gestuurd, en gebeld. Ja het kost allemaal nog niet genoeg, stuur anders nog maar wat berichtjes zonder wifi. Wa gaat da weeral kosten. Ik stuur terug [{ Ik stuur gewoon om u niet ongerust te maken, ge moet nie bellen. Ik ben aan het wachten. Er was geen cola zero, zo goed als geen eten meer. Dus weet niet of ge het lust. Heb betaald, ik leg het sbiet uit. Ben kwaad en aant wachten, 22 euro voor frut en 1 broodje. Ik kom als ik er ben }]…. Uiteindelijk kom ik na 3 uurs met het broodje, waar ik zeker van ben dat ze niet lust, zonder cola zero aan bij haar… helemaal verbrand! …. “Durft niks te zeggen eh” … zeg ik.😂 Ze begreep de situatie gelukkig wel, en we deelden het broodje, … alleeja zij de buitenkant van het broodje en ik de inhoud. Nu genieten van de unieke gebeurtenis en historisch moment. De parade was indrukwekkend en we zagen abraham legertanks door de straat rijden, parachute springers uit vliegtuigen springen,… een waar schouwspel. Na dit alles hebben we op het plein nog gewacht op de vuurwerkshow. En oh jawel, raad eens wie er was. Donald Trump kwam ook tevoorschijn met Melania. Dit maken we nooit, nooit, nooit meer mee!

Da broodje met frut zal nog lang blijven hangen bij jullie.
Weer zoveel gezien en gedaan, echt dingen die je weer kan aanvinken op het lijstje.
Veel plezier matekes ginder
was hier 24.00 uur haha toch wat ongerust dat je de weg nie terug vond haha